A ma született bárányka

Hajt a kíváncsiság, hogy a szülinapodon melyik híresség, vagy hírhedt gazember született még? Úgy érzed, tudnál azonosulni azzal a figurával, ha kiderülne, hogy egy napon születtetek? Esetleg, úgy gondolod, hogy hatást is gyakorolna egy-egy napodra? Voila.

 

május 24

termeszetvedelem_logo

1999-ben ugyanezen a napon, egy 90 éves svéd kezdeményezésre, kihirdették, hogy minden év ezen napján egy dolgot ünnepeljünk, ünnepeljük meg Európa Nemzeti Parkjait. Szerencsére, ma épp Pünkösd első napjára esik ez a jeles nap, így minimum egyet be is tudunk járni, meg tudunk ismerni. Európában több, mint 400 nemzeti park van. Ez egy nagyon fontos kezdeményezés, hiszen, ezen a napon gyűlnek össze, és vitatják meg a következő év dolgait, hogy mely földrajzi területeket, az állat-, és növényvilág mely területeit kísérjék nagyobb figyelemmel, és óvják meg a barbár és szadista (tisztelet a jóóó nagy kivételnek) emberektől, akik lélek nélkül pusztítják környezetüket.
Próbálok lehiggadni, de ez nekem nagyon kényes téma, elég környezettudatosan élek. Szóval, hogy ne is Európa Nemzeti parkjait, hanem kis hazánk Nemzeti Parkjait elevenítsem fel, a földrajz óra unalmából előkotorva, elmondom nektek, hogy már több, mint 10 Nemzeti Parkunk van regisztrálva: Van az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Körös-Maros Nemzeti Park. Mindegyik Nemzeti Parkunk másért felelős, de mindegyik egyben kiadja ennek a csodálatosan szép országnak az összes színét, és érdekességét, amiért nem lehet nem szeretni. Ezeket a Nemzeti Parkokat nem csúfítja politikai döntés, sem befolyásolja focimeccs végeredmény, sem, hogy a Győzike mekkora autót vett legutóbb. Egyetlen dolga van csupán, hogy életet adjon. És, persze, hogy kikapcsolja a mókuskerék mozgását. Én holnap a Balaton-felvidékit látogatom meg, két túraútvonalat is meg szeretnék járni, hogy ezzel is adózzak ennek a gyönyörű kezdeményezésnek.

 

Bob Dylan

4dac402aede6f

Álnéven született, pontosan 74 éve. Ilyen néven nem lehet születni, és, amúgy is folk zenészként minek változtatna valaki nevet…biztos vagyok benne, hogy Bob Dylan, az Bob Dylan, és nem pedig Robert Zimmerman, vagy kicsoda. Bob Dylan volt egyszerre a new york-i arisztokraták nagy kedvence és hátas lova a politikai megnyilvánulásaiért, a soft-hippik körberajongott kedvence a filozófiai látásmódért, és a középosztály kedvence a háborúellenes és mélyen lírai dalaiért, gondolataiért. Azt hiszem, ilyen tág társadalmi rajongói kört egyetlen zenész sem tud felmutatni, sem ma, sem a múltban. Bár, én simán le “folk zenészeztem”, azért, ennél többről van szó. Sima folk zenészként nem lehet ekkora sikert elérni, Dylant rengeteg zenei stílus vitte előre, és határozta meg zenei pályáját. Írt dalokat rock’n roll stílusban, de country, jazz, blues stílusú dalokat is írt, és adott elő, ahogy ezt az életrajzi filmjében is látni lehet, ami dögunalmas szerintem, viszont jól adja vissza ennek a páratlan tehetségű zenésznek a pályáját és sokszínűségét. Hatalmas sikereket ért el előadóművészként, de azért mégis a dalszövegei, a versei és a filozofikus gondolatai vonzották az emberek szürkeállományát a legjobban. Gondoljunk csak a mindent alapjaiban megváltoztató, Like a Rolling Stone című slágerre, amely zászlós hajóként járta be a Világot, hirdetve igét az amerikai társadalomról. Egyébként, ez a dal lett a Rolling Stone magazin 500-as listájának az első számú dala, megelőzve a Rolling Stones I can’t get no satisfaction című dalát. Mennyi guruló kavics egy rakáson… Isten éltesse a ma 74 éves Bob Dylan-t, és hallgassuk meg tőle a személyes kedvenc Dylan számomat:

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.