A ma született bárányka

Hajt a kíváncsiság, hogy a szülinapodon melyik híresség, vagy hírhedt gazember született még? Úgy érzed, tudnál azonosulni azzal a figurával, ha kiderülne, hogy egy napon születtetek? Esetleg, úgy gondolod, hogy hatást is gyakorolna egy-egy napodra? Voila.

május 15

Mihail Bulgakov

letöltés

A Világ egyik leghíresebb Szovjet írója. Még akkor is, ha a többi zseniális Orosz írót (Gogol, Dosztojevszkij, Tolsztoj) is ide soroljuk, és nem bánunk úgy a Szovjet állammal, mintha más ország lenne, csak mert gyarmatosított minket néhány évtizedig. Bulgakovnak egész életében küzdenie kellett a publikációval, sorra dobták vissza műveit, drámáit csak nagyon rövid ideig játszották színházakban, és folyamatosan küzdenie kellett a cenzúrával. Élete fő művét mondhatjuk, hogy egész életében érlelte magában, és a halálos ágyán diktálta le feleségének. Ez pedig A mester és Margarita. Ez a könyv a legnagyobb katyvasz, amit, ha kibogozunk, és értelmezünk, megtalálhatjuk benne azokat a zseniális mondandókat, amik a saját életünkre is hatással lehetnek, és beépíthetjük azt sorsutunkba. Nekem főleg a szerelmi szál tetszett az utolsó harmadban, a Pilátus és Jézus kapcsolatát, túl bonyolultnak véltem, de hol vagyok én egy kritikustól, és persze, lehet, hogy csak többet kellett volna hittanra járnom anno. Mindenesetre, Bulgakov ezzel a művel beírta magát a történelembe, olyannyira, hogy egy ilyen jelentéktelen csávó, mint én, épp róla ír a honlapján. 124 éve született.

 

Rodolfo /Gács Rezső/

17_o_rodolfo1-MTI

Mielőtt belekezdenék főhajtásomba, el kell mondanom, hogy én olyan pasas vagyok, aki nem ebben a világban él. Vagyis, persze, nem hologram az én testem, csupán a gondolkodásomban vagyok sokkal inkább huszadik századi, mint a mai fiatalság. Olyan zenét hallgatok, olyan filmeket nézek, olyan könyveket olvasok, ami a huszadik században volt “nagy sláger”, és annak is inkább az elején/közepén, de azért a csücskét is szeretem a kenyérnek.

Szóval, Rodolfót én úgy ismertem meg, hogy hódoltam ennek a szenvedélyemnek, és persze én ahhoz már túl fiatal vagyok, hogy élőben szórakoztasson a tévében. De szerencsére van nekünk már olyan intézményünk, amit csak világhálónak hívunk, ezen a világhálón rengeteg videó fenn van, amit meg lehet nézni szinte bárkiről, így a mi kedves Rodolfónkról is, akit nyugodtan nevezhetek minden ma élő bűvész ősatyjának. Pedig milyen nehezen indult a pályája, Pest legbelsejében, a bűnös Józsefváros szívében született, ahol először zsebtolvajlást tanult. Majd, miután rájött, hogy a bűvészkedéssel nagyobb elismerést tud szerezni, beépítette ezt a számaiba, és hatalmas sikert aratott vele. Gondoljunk bele, valaki, akiről tudjuk, hogy mit fog csinálni, egyszer csak vissza adja ötödször is a nyakkendőnket a közönség előtt, aki szintén nem lát semmit. Fantasztikus, nem? Pályája derekán olyan híres magyar személyiségekkel lépett fel, mint a Latabár testvérek, Karády, Feleki Kamill, vagy a másik zseni, Alfonzó. Persze, magánszámaival bejárta a Világot, de mindig is Magyarországon maradt, és segítette kis hazánkat, melyért számos elismerést is kapott. 104 éve született. Mindenki figyelmébe ajánlom a következő videót, utánozhatatlan:

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.