A ma született bárányka

Hajt a kíváncsiság, hogy a szülinapodon melyik híresség, vagy hírhedt gazember született még? Úgy érzed, tudnál azonosulni azzal a figurával, ha kiderülne, hogy egy napon születtetek? Esetleg, úgy gondolod, hogy hatást is gyakorolna egy-egy napodra? Voila.

 

május 17

ScreenHunter_04

Ma van a távközlés világnapja. Utána kellett néznem, mi is ez pontosan, nézzétek, ezt találtam:”A Távközlés Világnapját 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én írták alá Párizsban húsz ország képviselői a Nemzetközi Távközlési Uniót”. Ez nyilván nem jelentheti az internetet, ugyanott ahol ezt a mondatot találtam, kiderült, az internetnek is van külön világnapja, bár, ha a pí-nek is van, az internetnek, miért ne lehetne. Szóval, a távközlés itt valószínűleg a telefont, a telegráfot jelenti, talán még a morzét, egyszóval, minden olyan eszközt, ami arra szolgál, hogy én információt küldjek egyik helyről a másikra, ezáltal persze a kezdetek óta kiegészíthető ez számos dologgal, amit mi már oly természetesnek veszünk. Ilyesmire gondolok, mint az e-mail, az sms, most már ugye a viber, sőt, a selfie is, na meg a fax. Sorolhatnánk még napestig, hiszen annyi féle képpen tudunk üzenetet küldeni ma már, de nézzük, ki született még ezen a napon…

 

Egy csodálatos színészt köszönthetünk születésnapján. ettől az embertől szerintem mindenkinek van egy emléke. Persze, nem kell, hogy mindenkinek a Regős Bendegúz egyik “fő ellensége” jusson eszébe, a lókupec, aki talán maga az ördög, a patás, de nekem rögtön az a kép ugrik be elsőre, amikor összerogy alatta a lova, a Sanyi. Hihetetlen színész, egyszer láttam őt színpadon is játszani, Gepetto-t alakította a Pinokkió színpadi feldolgozásában. Gondolom, már mindenki kitalálta, az ezerarcú színészt, a csodás orgánumú szinkronszínészt köszöntjük ma a 74-ik születésnapján.

qw_hir_haumann

Elképesztő mennyiségű díjjal rendelkezhet, többek között Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal, érdemes művész, a Halhatatlanok örökös tagja, és sorolhatnánk itt napestig. Hihetetlen mennyiségű filmben játszott, megszámlálhatatlan színpadi szerep, főszerep van a háta mögött, gyakorlatilag mindent eljátszott már. Talán, ami a ma fiataljainak is emlékezetes film lehet, Andy Vajna produkciója, a mi XX. századi szabadságharcunkról szóló film, a Szabadság, szerelemben ő volt a Feri bácsi, aki sátáni játékával borzolja mindenki hátán, és kezén a szőrszálakat. De, aki még így sem emlékszik, hát a hangjára tuti fog emlékezni, hiszen ő Hókuszpók magyar hangja. Számomra ő gy igazi zseni, egy színészóriás, akiről az a véleményem, hogy nemzetközi karriert is befuthatott volna. És akkor a híres jelenet, amit mindenki ismer, aki nem, majd idekattint:

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.