A ma született bárányka

Hajt a kíváncsiság, hogy a szülinapodon melyik híresség, vagy hírhedt gazember született még? Úgy érzed, tudnál azonosulni azzal a figurával, ha kiderülne, hogy egy napon születtetek? Esetleg, úgy gondolod, hogy hatást is gyakorolna egy-egy napodra? Voila.

május 18

dinosaursue

A mai napon, a múzeumok nemzetközi napja van. Gyerekkoromban iszonyú szkeptikus voltam. Azt gondoltam, hogy történelem egyáltalán nincs is. Persze, odáig még nem jutottam el, hogy mik azok az összeesküvés elméletek, de nem is érdekelt annyira, hiszen, szentül tudtam, hogy történelem márpedig nincs. Az egész kitaláció. A múzeumokban gyártják a kitalációkat. Aztán később ez az elmélet megerősödött, mivel tudjuk, mennyien hamisítanak történelmi adatot, akár csak a II. Világháborúval kapcsolatban. Ma már ez a dolog nem érdekel, biztosan azért, mert elmúlt bennem a lázadás vágya. De itt és most tanúbizonyságot teszek, és ez a dolog nyitotta fel a szemem, még mindig jobb gyermekként hinni, mint felnőttként érdektelenül “csak” élni. Mindenesetre, aki teheti, látogasson el valamiféle múzeumba, mégis ma “ünnepli születésnapját”. A Rómer Flóris múzeumban például Gróf Batthyány Gyula képeit lehet megnézni.

 

Ezen a napon, 95 éve látta meg a napvilágot Karol Józef Wojtyła, vagy, ahogy mindenki ismeri; II. János Pál pápa, akit úgy tudom, már szentté avattak, szóval, szent második János Pál pápa.

2190434403_318ae58b71

Ha az egykori pápa személyét nézzük, amit sugall magából meleg tekintetével, az a kedvesség, a biztonság, a béke. Legalábbis fényképekről. Ő a második legtöbb ideig az egyház trónján csücsülő pápa, mondjuk, az egyik legfiatalabbként is őt választották meg. Az utazó pápa járt Magyarországon is, sőt Pannonhalmán. Én akkor pont kisgyerek voltam, nem tudtam látni, pedig a szomszéd faluban, Écsen nevelkedtem, aminek verandájáról pont rálátni az apátságra. Két merényletet is elkövettek ellene, az elsőben egy török férfi akart rátámadni, állítólag szovjet megbízásból. A második merényletet egy pap követte el, mert szentül meg volt győződve arról, hogy a pápa szovjet kém. Ennyire erős volt a Szovjet állam a huszadik század második harmadában. Vagy az egyik oldalról, vagy a másik oldalról, de minden ember a Földön valahogy kötődött a szovjetekhez. A pápa számomra elég konzervatív módon elutasította az eutanáziát, a fogamzásgátlást, az abortuszt és még a halálbüntetést is(ezt a kettőt mondjuk én is pártolom az egykori pápával együtt). Óriási hatása volt a huszadik századra, és hatása még most is érződik, mikor is Ferenc pápa szentté avatta, és egyértelmű, hogy viszi tovább az ő tanait, miszerint, ne külsőségeiben legyen látványos a katolikus egyház, hanem tanaiban, és erkölcseiben. Ezzel lehet azonosulni. Köszöntsük közösen Karol Józef Wojtyła pápát. 

apr-02-john-paul-ii

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.