A ma született bárányka

Hajt a kíváncsiság, hogy a szülinapodon melyik híresség, vagy hírhedt gazember született még? Úgy érzed, tudnál azonosulni azzal a figurával, ha kiderülne, hogy egy napon születtetek? Esetleg, úgy gondolod, hogy hatást is gyakorolna egy-egy napodra? Voila.

május 13.

csodás, szép reggel van, így nem is húzom az időt, a szót, nekikezdek, íme néhány híres ember, aki ma ünnepel, vagy ünnepelne a kedves szülinapos olvasóval:

Mária Terézia

240px-Kaiserin_Maria_Theresia_(HRR)

Szerintem nem kell bemutatni senkinek az osztrákok Erzsébet királynéját, és persze kényszerűségből a mi Erzsébet királynénkat. Hogy miért hasonlítottam pont hozzá? Talán a tekintélye miatt, mert megkerülhetetlen abban a közös múltban, melyben egy nemzet voltunk az osztrákokkal (bár, nekem azt tanították, hogy inkább voltunk gyarmat, mint “testvér”). 298 éve született.

Harvey Keitel

bjhkd7f2q9oddo2

Roppant sokoldalú színész, aki főleg a 70′-es években volt kiváló, de remeklései átnyúlnak a 80′-as, 90′-es évekre is. Martin Scorsese fedezte fel őt, és tartotta meg magának néhány főszerepre. Többek közt játszotta Júdást a Krisztus utolsó megkísértésében. A 70′-es években, pelyhes állú kölyökként úgy robbant be az amerikai underground filmezésbe, hogy onnan a mai napig nem került ki, szerintem szándékosan, és ez jót is tett neki, bár, megmondhatom, talán épp ezért nem ismerik őt a mai fiatalok. Elég csak azokat a filmrendezőket említenem, akik mellett híres lett: Quentin Tarantino, Abel Ferrara, Wes Anderson. Valamiért megtalálja zsák a foltját. De szerepelt olyan közönség kedvenc filmekben is – igaz, inkább mellékszereplőként tündökölt -, mint például a remek Thelma és Louise, a Nemzet aranya, az Apácashow és folytathatnánk a sort tovább és tovább, ugyanis Harvey még mindig aktív. Ezúton szeretnék neki boldog születésnapot kívánni

Schmitt Pál

30309__320x240_schmitt_pal04_gs

Egy személyben volt az ország büszkesége, és miatta bujdokoltunk az osztrák turisták szeme elől a Balaton partján. ’68-ban Mexikóvárosban és ’72-ben Münchenben is sikerült azt a bravúrt elérnie, hogy olimpiai aranyérmes lett sokadmagával párbajtőr versenyszámban. Ez nagyon nagy büszkeség a magyar népnek. És az is, hogy ő az a személy, aki képvisel minket minden nemzetközi olimpiai ülésen, hisz ő a MOB elnöke. De persze arra a szégyenfoltra is mindenki emlékszik, és nehezen fog kitörlődni a ma ember tudatából, hogy ő az a személy, akinek le kellett mondania a köztársasági elnöki hivataláról, hiszen a diplomamunkájában plagizált. Ám, hogy ne erről szóljon az utolsó mondat, hiszen, ez szerencsére annyira nem terjedt el országhatárainkon kívülre, köszönjük meg fejhajtással a múltban elért eredményeit, mellyel öregbítette országunk hírét.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.