Hópehelynyi egészség

Könnyed, mint a hópehely, mely száll le abból a magasságból, amit mi már el sem tudunk képzelni, és az eső és Newton belénk verte magas hangon, hogy ami felülről jön, a gravitációnak köszönhetően csak zuhanhat. Egyetlen állítással meg lehet cáfolni, mely állításban persze ugyanúgy helyet kap a gravitáció, de itt már semmi erőlködés nincs. Nincs koppanás, nincs félelemérzet, nincs zuhanás. Csupán balettszerű mozdulatok vannak, amint a hópehely közelít a Föld felé. Edina blogbejegyzései így szállnak elénk, majd kacsintanak, és örök boldogságot idézően maradnak meg gondolatainkban. Ezen töprengve, téblábolva fel, s alá szökkent fejembe ez a cím. Hópehelynyi egészség. Először nyelvtörőnek, nehézkes lépésnek tűnhet még kimondani is, de ízlelgessük csak! Hópehelynyi egészség. Ha megértettük a cím mondandóját – melyhez segítség a bejegyzés elolvasása -, Edina bejegyzései tökéletesen fognak illeszkedni heti rendszerességgel életünkbe. És akkor én a háttérbe is szorulok, élvezzétek ezeket a fantasztikus sorokat, engem sikerült megnevettetnie Edinának, kinek tevékenységét a játszóházban ide kattintva vizsgálhatjátok meg. Ui.: a receptek jól sikerült darabjait a játszóház keretében pontozzuk is ;).

Egészséges tápanyagok sorozat

  • Köles
    Mostantól kezdve felfüggesztem nálunk a táplálkozást! –mondom ezt ingerülten általában naponta háromszor két családtagomnak (egy férfinek és egy 15 hónapos férfivé érési folyamatban lévőnek), tekintettel arra, hogy felbosszant a tény, hogy a napjaim oroszlánrésze a táplálkozás körül forog. Kigondolás (és még szerencsés is vagyok, mert az idősebbik férfi, a férjem esetében nem kell megküzdenem az ellenérvek záporával; a kisfiamról e körben nem tudok ilyen pozitívan nyilatkozni); bevásárlás (beleértve a boltban történő hercehurcát: a babakocsival történő szerencsétlenkedést, vagy ha gyalog vagyunk, akkor a tipegő lábacskák és polipvégtagszerűen működő kezecskék megfékezését, amiknek segítségével nemcsak a mi kosarunkba kerül egy-egy nem kívánt árucikk, hanem az összes mellettünk elsétáló vásárlóéba is); elkészítés, miközben a kisfiam a vádlimat karmolja, mert önzőnek tart, hogy nem vonom be a játékomba annak ellenére, hogy ő ezt mindig megteszi; étkezés-etetés (na erről jobb, ha nem is írok semmit); mosogatás; rendrakás … és kezdődik előröl.
    Ennek a bejegyzésnek azonban nemcsak az a célja, hogy a mindennapi bosszúságaimmal traktáljalak titeket, hanem főként az, hogy egy-egy lépést tegyünk az egészséges táplálkozás irányába mind a magunk, mind a családunk vonatkozásában. A fentieket azonban azért tartottam fontosnak részletezni, mert ebből látjátok, hogy mi, akik nem az amerikai filmekben kirajzolódó kertvárosok idilli világában élünk – kifogástalan megjelenéssel, személyenként legalább egy kocsival, látszólag csak annyi elfoglaltsággal, hogy itt-ott kávézgassunk a barátainkkal és üzleti ügyekről beszéljünk, miközben nem dolgozunk semmit, és a gyerekünk is csak úgy magától nő – mi is alkalmasak vagyunk arra, hogy egészségesen és fitten éljünk egy olyan testben, amit öröm viselni.
    A helyes táplálkozással a várandóságom idején kezdtem el igazán foglalkozni. Egyrészt azért, hogy a bennem növekvő kis poronty a lehető legjobbat kapja, másrészt az az önzőbb cél lebegett a szemem előtt, hogy a szülés után ne legyen olyan súlyfeleslegem, amitől nehezen tudnék megszabadulni. Magunk között szólva: „Ne legyek annyira bálna!”, vagy ha már teljesen nem is tudom elkerülni, akkor csak a jó ízlés és a viszonylagos kényelem határain belül.
    Ősi rettegésem a kövérségtől valószínűleg onnan ered, hogy kislánykoromban minden kedves rokonomtól és nyájas ismerősömtől megkaptam azon késdöféssel felérő bókok valamelyikét, vagy halmozottan többet is, hogy „De jól néz ki!”, „Jó húsban van!”, „Látszik, hogy szereti a hasát”, vagy az őszintébbek közül: egyszerűen csak „Dagadt.” vagy „Le kellene fogynia a kislánynak.”. Tinédzser koromban még a súlycsökkentés elérése érdekében a drasztikusabb módszerek „híve” voltam, de ez csak az akkori tudatlanságomnak volt köszönhető. Ma már tudatosan figyelek a helyes táplálkozásra (még ha bele is csempészek kisebb-nagyobb kihágásokat ) és a rendszeres testedzésre. Tapasztalataimat lépésről lépésre szeretném veletek megosztani.
    Első lépésként elindítok egy sorozatot, melyben az általam kedvelt egészséges tápanyagokról írok.
    Akkor hát jöjjön az egyik kedvencem: a KÖLES !
    Élettani hatásai:
    magas rosttartalma miatt könnyen emészthető, tisztítja a bélrendszert.
    lúgosító hatású
    nem tartalmaz glutént, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják
    alacsony a kalóriatartalma
    gazdag magnéziumforrás és tartalmaz foszfort, kovasavat (jó hatással van az érfalakra és a kötőszövetekre), fluort (segít megelőzni a fogszuvasodást, védi a fogzománcot), ként, káliumot, cinket és vasat is
    B- vitaminban gazdag, emiatt kedvező hatást gyakorol az idegrendszerre
    ásványianyag-tartalma miatt erősíti az immunrendszert, azért lábadozó betegeknek, kismamáknak és szoptató anyukáknak ideális táplálék

Pozitív élettani hatásai mellett még olcsó is.

Hogyan fogyasszuk?

A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja.
Kásaként fogyasztható, háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben 15-20 percig kell főzni, hogy megpuhuljon. Reggelire dióval, mandulával, mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott.
A kása sós változatát zöldséges, leveskockás vízben megfőzve köretként fogyasztjuk.
Én rendszeresen helyettesítem a kölessel a rizst, pl. simán köretként úgy, hogy párolt zöldségeket keverek hozzá, vagy ezt teszem a rakott húsos zöldségekbe.
A köles kiválóan alkalmas gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át!

A bioboltokban kapható extrudált kölesgolyó remekül helyettesíti a kevéssé egészséges, sós rágnivalókat.
A fentieken túlmenően leírok néhány receptet, melyeket nagyrészt magam is kipróbáltam, és beváltak.

 

Kölesfelfújt túróval

kepatmeretezes_hu_ssa41919_2.jpg_.crop_display1

  • Hozzávalók 6 személyre:
    125 g hántolt köles (legegyszerűbb a konyhakész főzőtasakosat használni)
    250 g félzsíros túró
    4 tojás
    csipet só
    200 g cukor (vagy nyírfacukor, édesítőszer)
    1 bourbon vaníliás cukor
    50 g mazsola
    1 citrom reszelt héja
    3 dl tej
    2 dl víz
    szelet vaj (20 g)
    Elkészítés:
    A tej és a víz keverékében puhára főzzük a kölest, majd a lángot elzárva fedő alatt hagyjuk, hogy a köles beszívja az összes nedvességet. Ha főzőtasakosat használunk, akkor öntsük ki a zacskóból, és úgy főzzük meg.
    A tojások sárgáját habosra keverjük a sóval, cukorral és a citromhéjjal. Beledolgozzuk az áttört túrót és a beáztatott mazsolát is. A langyosra hűlt kölesben elkeverjük a vajat, és a kettőt összekeverjük.
    Végül keményre verjük a tojások fehérjét, és óvatosan a köleses keverékbe forgatjuk.
    Kivajazott, lisztezett tepsibe vagy sütőtálba simítjuk a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt pirosra sütjük (végezzünk tűpróbát!).
    Vanília- vagy csokiöntettel kínáljuk, de gyümölcsszósszal is nagyon finom.
    sütési hőfok: 180°C
    sütési mód: alul-felül sütés
    tepsi mérete: 20×28 cm
    költség: 800 Ft

 

Cukkinis kölesfasírt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Hozzávalók:
    ízesítéshez só
    1 db tojás
    1 db vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    4 evőkanál olívaolaj
    1 evőkanál bazsalikom
    30 dkg (főtt) köles
    6 evőkanál zsemlemorzsa
    1 db (40 dkg) salátacukkini
    ízesítéshez tarkabors
    Elkészítés:
    A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, almareszelőn lereszeljük. A fokhagymákat is megtisztítjuk és finomra reszeljük. A serpenyőt előmelegítjük, felmelegítjük benne az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a lereszelt cukkinit és megpároljuk. Bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük, belereszeljük a fokhagymát, és így főzzük 2 percig. Ha kész, összekeverjük a főtt kölessel, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojást. A masszából kis golyókat formázunk és szilikonos minimuffinformába tesszük a golyókat, majd 180 fokon kisütjük őket, nagyjából 40 perc alatt. (Fém muffinforma esetén ki is kell vajazni a formát!) Citromos-olajos öntettel leöntött zöldsalátával kínáljuk.

Rakott kelkáposzta kölessel (4 személyre)

letöltés

  • Hozzávalók:
    0.5 db kelkáposzta
    1 nagy db vöröshagyma
    2 ek napraforgó olaj
    2 gerezd fokhagyma
    3 teáskanál fűszerpaprika
    0.8 bögre köles
    0.4 bögre rizs
    5 dkg sajt
    2 dl tejföl
    2 ek olívaolaj (extra szűz)
    só ízlés szerint
    2 csipet borsikafű (vagy bors)
    0.5 teáskanál őrölt fűszerkömény
    Elkészítés:
    A káposztát leveleire szedjük, megmossuk, feldaraboljuk, és sós vízben  5-10 percig főzzük.
    A kölest és a rizst külön-külön alaposan megmossuk.
    A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és  apró darabokra  vágjuk, majd kevés  olajon megfonnyasztjuk.
    Beletesszük a kölest, a fűszereket,  és kb. kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük (ez lesz a pörkölt).
    A rizst sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
    Egy tálat kikenünk olívaolajjal, és belerétegezzük a hozzávalókat. 1 sor kelkáposzta, 1 sor rizs, köles, káposzta, tejföl, majd újra. A végén reszelünk rá sajtot.
    Forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
    2011-ben a Kecskeméti barackos kölestorta volt az ország tortája. Ezt még nem készítettem el, de már egy ideje fáj rá a fogam, úgyhogy nemsokára kipróbálom a receptet. Nektek is leírom és küldök hozzá egy kis videót, amiben az igazi győztes torta elkészítését láthatjátok.

Kecskeméti barackos kölestorta (12 szeletes)

7_magyarorszag_tortaja_2011

  • Hozzávalók:
    Sárgabarack öntethez:
    230 g sárgabarack
    70 g cukor
    4.5 g pektin
    Köles alapfőzethez:
    290 g hántolt köles
    1100 ml tej
    260 g cukor
    1 db vanília rúd
    kikapart belseje
    5 g só
    60 g vaj
    1 db citrom reszelt héja
    Sütéshez:
    960 g lefőzött köles alap
    3 egész tojás
    30 g mandulaliszt
    70 g őrölt lenmag
    vagy lenmagpehely
    60 g áttört túró
    Töltéshez:
    100 g darabolt sárgabarackkonzerv
    50 g sárgabarack koncentrátum
    150 g felvert tejszínhab
    100 g lefőzött zselatin
    Kikészítéshez:
    300 g sárgabarack öntet
    40 g étcsokoládé
    150 g felezett sárgabarack konzerv
    20 g miroir natúr zselé

Elkészítés:
A sárgabaracköntet lefőzése:
Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.
Illetve alternatíva ként ajánljuk az M-gel sárgabaracköntetét.
Köles alap lefőzése:
A hántolt kölest alaposan mossuk át forróvízzel. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.
Sütés:
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni).
A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
Betöltés:
A Zila tortaformába helyezzük bele a tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval.
A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. (lefőzőtt zselatin elkészítése: 1 liter forrásban lévő vízhez 160 g zselatin por arányában). A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a szilikonformát.
Kikészítés:
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
Díszítsük csokoládé lapból kivágott háromszöggel, és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével.
A videó: https://www.youtube.com/watch?v=ssFWyAsiq8I

Ha nektek vannak olyan egészséges receptjeitek, amik tartalmaznak kölest és beváltak, küldjétek el őket, hogy közkinccsé váljanak!

Forrás:
http://hvg.hu/gasztronomia/20140220_Mire_jo_a_koles__recept
http://www.nosalty.hu/alapanyag/koles
http://www.cedruspatika.hu/index.php?id=az_ujra_felfedezett_k_les
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20121018/koles-recept-osz/
http://laptopkonyha.hu/receptek/magyarorszag-tortaja/kecskemeti-barackos-kolestorta-12-szeletes.recept

 

 

Egészséges tápanyagok sorozat

  • II. Zab
  • Elaludt a kisfiam, végre nekiállhatok! Hétvégi hajnali futásom alatt gondolkodtam, hogy mivel kellene folytatnom a köles után az „Egészséges tápanyagok sorozatot”. Mindig az első gondolat a legjobb, az igazi, ez pedig a zab volt. Na jó, zab, de hogyan tovább? Mégis mi jut eszébe az embernek először a zabról. Naná, hogy a lovak! Ezek a gyönyörű, erőteljes, csodálatos testalkatú, lélekbe látó tekintetű, velünk szemben jókora erőfölénnyel rendelkező (csak erre rá ne jöjjenek!), mégis engedelmes állatok!
    … és nagypapám lóistállója, ahová vágyott a seregnyi unoka a nagycsaládi disznóölések és egyéb összejövetelek alkalmával. A disznóölésekkor nemcsak azért, mert sokkal jobb móka volt nézni a Mancit az istállóban, mint zsírt aprítani családunk felnőtt tagjai felügyelete alatt. (Mellesleg a férjem engem is Mancinak hív, és mikor érdeklődöm a miértjéről, váltig állítja, hogy ez a Manó becézése. Csodás!)
    … aztán a szüretek! Azok a narancssárga hajnalok, amikor a nagypapám és a nagymamám lovas szekérrel ment fel a szőlőbe, ahová sorban megérkezett a rokonság apraja-nagyja. A szekéren hatalmas tárolóedények a szőlőnek, de ez minket, gyerekeket kevésbé érdekelt. Ellentétben a mellettük helyet foglaló elemózsiás kosarakkal. Tömve voltak évről évre ugyanazokkal a finomságokkal: vajas-téliszalámis zsemle szalvétába csomagolva, és egy sütemény, aminek a részleteit elfelejtettem. Micsoda veszteség! Tanulság: azonnal rögzíts mindent, ha meg akarod őrizni magadnak!
    … és még sorolhatnám azt a sok gondolatot, amik színes selyemsálakként a fejem köré csavarodtak hajnali magányomban, hogy pompázatos turbánt alkotva elkísérjenek a ködbe.
    De térjünk vissza a zabhoz, hogy ne csak a lovaknak jusson ebből a finom és egészséges gabonából!
    És mint ahogy én is visszatekintettem a múltamba (amikor ugyan nem az egészséges táplálkozáson volt a hangsúly az életemben, de visszatekinteni mindig jó, mert nem szabad megfeledkeznünk a gyökereinkről), érdekességképpen nézzük meg a zab szó eredetét is:
    „A zab gabonanevünk eredetiségét tekintve régi magyar szó. Igen korán, 1264 óta (oklevél szerint) szerepel a magyar írásbeliségben. Eredeti jelentése a kódexek szerint ’lóabrak’ volt és a szó nyilván összefügg a zabál (mohón eszik) igével.
    … A zabos származék „mérges” jelentése összefügghet azzal, hogy a zabbal megetetett ló igen élénk a táplálék magas ásványianyag tartalma miatt.” (http://www.azsiabt.hu/lexikon/z/zab)
    Tehát régen csak takarmánynövényként termesztették, de ma már a reformélelmiszerek egyik alapvető összetevője. A fenti szöveg alapján arra azonban már korábban is rájöttek, hogy a lovak élénkek lesznek tőle .

zab_ero_egeszseg_4

  • A zab a gabonafélék egyik legkiválóbbika: tápláló, vitaminban gazdag, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, sőt számos betegség esetén segít legyőzni a bajt, és persze egészség megőrző szerepe is van.
  • A zabpehely amellett, hogy kitűnő szénhidrátforrás, mert lassan szívódik fel, rost és fehérjetartalma is magas, és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. B-vitamin tartalma mellett, cinket, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort és rezet tartalmaz.
    Rost tartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a beleket és jótékony hatást gyakorol az emésztésre, emésztőrendszerre. Az oldható rosttartalomnak köszönhetően lassítja az emésztési folyamatokat ezzel hozzájárulva a vércukorszint lassú emelkedéséhez. Így az inzulinszint sem emelkedik ugrásszerűen, elkerül a farkaséhség, a falási rohamok, teltségérzetet biztosít hosszú távon, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Diétázóknak is jó hír, hogy a főtt zabpehely még alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik, mint a sima társa, így az még kedvezőbben befolyásolja a súlyvesztést.
    Növényi fehérje tartalma bár nagy, de érdemes állatival kiegészíteni, éppen ezért szokták a zabkását tejjel felfőzni.
    Olvastam, hogy bőrproblémák ellen is kiváló. A száraz és az ekcémás bőrt kezelhetjük vele, ha egy vászonzsákba zabpelyhet helyezünk, és ezen keresztül folyassuk át a forró fürdővizet. Majd ebben fürödjünk meg.
    Természetes lúgosító hatása van, ezért segít az elsavasodott szervezet helyreállításában. Jótékonyan hat az erekre és a csontokra is.
    Nyugtató hatásáról is ismert, mivel pantoténsavat tartalmaz, illetve B1, B6 vitamin tartalma pozitívan hat a pszichére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. A mag alkoholos kivonatát altatószerként is használják.
    Nemcsak felnőtteknek ajánlott a zabpehely vagy a zabpehelyből készült ételek fogyasztása, hanem a gyermekeknek és időseknek egyaránt. De mindenképpen a natúr változatot vásároljuk meg és természetes édesítővel ízesítsük, vagy mézzel. Az agyoncukrozott bolti változatok többet ártanak mint használnak.
    A zabról tudni érdemes, hogy gyorsan teltségérzetet okoz, ezért a diétázóknak, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Magas rosttartalma miatt sem terheli meg az emésztő szerveket, sőt kifejezetten ajánlott emésztési problémák esetén, nyugtatja a gyomrot, a beleket.
    Érdemes lecserélni a finomított, fehér lisztet inkább erre. Ebből is készíthető ugyanúgy mindenféle tészta, panír, csak jóval egészségesebb.
    Érdemes elolvasni még az alábbi cikket és ennek nyomán tovább kutakodni, akit érdekel, hogy hogyan szabadult meg egy lány zabkása fogyasztásának segítségével 15 kg-tól.
    http://www.life.hu/ez-zsir/20141104-gokler-krisztina-eletmod-blogja-nepszeru-lett-a-vilagban-o-a-zabkasakiralylany.html
    Felhasználása: a zabliszt kiválóan helyettesíti a sima lisztet, a zabpehely pedig a reggeli zabkása mellett számos süteménybe, fogyókúrás édességbe használható.
    Jöjjön akkor pár recept:
  • Alaprecept: zabkása
    1 csésze – 4-5 deka – zabpelyhet főzz meg kétszeres mennyiségű vízben, esetleg tejben, és még melegen ízesítsd ízlés szerint. Édesítheted mézzel, xilittel, de tehetsz bele csak gyümölcsöket: banánt, almát, erdei gyümölcsöket, de a magok, aszalt finomságok, sőt, a mák és a kókusz, fahéj is nagyon finom ízt adnak neki.
  • … és a kedvenceim:
    Egészséges pizza

turo-alapu-pizza

  • Hozzávalók 2 személyre és elkészítés:
    Tészta: 1 db közepes cukkini meghámozva és lereszelve, 2 db tojás, kb. 125 g zabkorpa, de amennyit felvesz, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, só, bors. Ezeket az összetevőket összedolgozzuk, és a tepsiben egyenletesen sütőpapírra simítjuk. Közepes hőfokon kicsit elősütjük. Én légkeveréses módot választottam. Miután kb félig megsült, rátesszük a feltétet és tovább sütjük. Ekkor már átállítottam a sütőt alul-felül sütés módra.
    Feltét: bármi, ami egészséges, és nem túl kalóriadús. Én ezt aszalt paradicsommal (a Lidl-ben lehet kapni, üvegben olajosat. Nagyon finom:-)), sonkával és zsírszegény sajttal készítettem.
  • Egészséges zabpogácsa

sajtos-magos-pogi

Hozzávalók:
200 g zabliszt vagy apró szemű zabpehely
100 g zsírszegény túró
100 g zsírszegény sajt (fele lereszelve – ez megy a tetejére és fele felkockázva – ez pedig bele a tésztába)
2 tojás
sütőpor vagy szódabikarbóna
só, bors, vagy amihez épp kedved szottyan beleszórni :)
+ némi víz, kb annyi, hogy ne túl sűrű, de ne is folyós állagú legyen a massza
Nem kötelező, de erősen növeli a pogink értékét:
1 ek (dijoni) mustár
1 marék tetszés szerinti mag (például tökmag vagy lenmag vagy napraforgómag)
Elkészítés:
Semmi trükk nincs, mindent össze kell keverni alaposan egy nagy tálban. Sajnos vagy nem, de a tészta nem gyúrható, de nézzük a jó oldalát: megkíméljük magunkat ettől a procedúrától, hiszen elég elővenni a szilikonos muffin formánkat, és beletömködni a pogácsamasszát. A sajtnál csak az egész darabokat tegyük a tésztába, a reszelt a tetejére jön! (én nem muffin-formában sütött, így inkább tallérok lettek belőlük, de így is nagyon jól nézett ki, az íze pedig ….:-))
Sajtszórás előtt a kis ál-pogik tetejét kenjük meg némi tojássárgával.
Utána mehet a sajt, és opcionálisan valami könnyed magkeveréket is ráhinthetünk. (Nálunk a lenmag nyert, de tökmaggal is nyerő lehet!)
Sütőbe vele, 180 fok, és 20 perc a menetidő!
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

A fentieken kívül rengeteg receptet találsz még az alábbi oldalakon:
http://www.nosalty.hu/alapanyag/zab
http://www.nosalty.hu/alapanyag/zabpehely
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20150126/zabpehely-receptek/
http://www.life.hu/ez-zsir/20150309-a-zab-aldasos-hatasai-mire-jo-miert-erdemes-fogyasztani.html

Jó főzőcskézést és szemezgetést kívánok Nektek ebben a kimeríthetetlen témában!
Forrás:
http://erezdmagadjol.hu/2011/10/zabpehely-fogyni-es-egeszsegesnek-maradni/
http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-03/idealis-taplalek
http://www.vitalzone.hu/zab.html#
http://www.life.hu/ez-zsir/20150309-a-zab-aldasos-hatasai-mire-jo-miert-erdemes-fogyasztani.html
http://www.nosalty.hu/recept/egeszseges-zabpogacsa

 

 

III. Blogbejegyzés: Kuszkusz
Nyugtassatok meg, hogy nemcsak az én 16 hónapos kisfiam ebédeltetése után néz ki úgy a nappalival egy térben elhelyezkedő konyha, mintha az etetőszéken –egy kibiztosított gránát belehelyezése következtében- felrobbant volna egy étellel teli fazék. A konyhapultot, mosogatót, tűzhelyet betemeti a szennyes edények tömkelege, bizonyítva, hogy csak ennél az ebédnél már legalább 3 étellel próbálkoztam. Miközben a gyermek rendületlenül, fintorogva, undorodó arckifejezéseinek a legjavát felvonultatva köpködi a kőkemény munkával szájába gyömöszölt ételt a padlóra, kellemetlen háziállataink hada lesben áll a fal és padló apró repedéseinél, hogy –bosszúságunkra- mihamarabb indulhasson tömött sorokban a csócsálmányokat biztos helyre menekíteni. Katasztrófa!
Végső elkeseredésem előtt 2 másodperccel kisfiam szemébe nézek, abba az égszínkék, ártatlan, tiszta, bizalommal teli tekintetbe és meglágyul a szívem. Egyrészt azért, mert olyan gyönyörű, amit látok, hogy kis híján sírva fakadok, másrészt, mert eszembe jut, hogy én is voltam valaha gyerek és akkor mindent máshogyan képzeltem, mint most. Például azt gondoltam a ködről, hogy vattacukor, és elég csak futni és futni feléje, és miután elértem, csak menni kell tovább és jó nagyokat harapdálni belőle. Aztán soha nem értem el a ködöt, hiába futottam –és futok ma is. Itt van még a szivárvány, amiről azt gondoltam, hogy egy híd, amin át lehet menni meseországba, ahol a rajzfilmbeli színes macik énekelnek és táncolnak. Jó lett volna elhozni egy-kettőt és villogni velük az oviban, de soha nem értem el a szivárvány lábát. Nem is én lettem a legmenőbb.

child-girl-little-girl-snow-sweet-winter-Favim.com-72282

Bárcsak meg tudnánk őrizni ezt a tiszta gyermektekintetet. Be kellene tenni egy kincses dobozba, hét lakattal lezárni, elrejteni egy széfbe és elvinni az Óperenciás tengeren túlra, oda, ahol már a kurta farkú malac se túr, ott hét bástyájú várat kellene építeni köréje, amit hét eunuch és a világ minden hadserege őriz. Na de nem! Lássa ország és világ, óvja és becsülje meg minden ember!

cute-little-girl-playing-in-the-snow

… miután Marcika a komplett tálat egy laza, és már-már szándékos mozdulattal a földre hajítja, visszazuhanok a kilátástalan koszba, kupiba és elhatározom, hogy mostanra elég. Folytatjuk az uzsonnánál, amire már előrelátóan beszereztem 2 db Cserpes túró rudit, 1 db Kinder tejszeletet, 1 db Cserpes joghurtot, és bevillannak még a Mikuláscsomagok, amiket Marcika a barátnőimtől kapott, hogy azokban van még Dörmi és gyümölcsszelet is. Szóval van választási lehetőség . Na jó, általában gyümölcsöt vagy joghurtot, túrókrémet kap uzsonnára, de van az a nap, amikor örülök, hogy valamit bele tudok diktálni.
…de továbbgondolva a napot, azt is elhatározom, hogy vacsorára tejbekuszkuszt készítek neki fahéjasan, gyümölcsösen, amit kisebb korában úgy szeretett.
Lássuk a kuszkuszt!
Úgy készül, hogy a durumbúzaszemből egy gőzöléses eljárás után kis darabok képződnek, ezután megszárítják, így nagyobb térfogatú darabok alkotják, mint a közönséges búzadarát. Készülhet más gabonából is, például árpából, kölesből, kukoricából. Az ásványi anyagok közül káliumból és foszforból tartalmaz nagyobb mennyiséget, de gazdag B1- és B6-vitaminban is.
Nemcsak köretként fogyasztható, készülhet belőle saláta, töltelék, levesbetét vagy kása. Köretként jól illik szaftos húsokhoz, grillezett zöldségekhez. Ízesíthető sósan és édesen is.

119692_couscous01-201510171351

Receptek:
Tejbekuszkusz

tejbekuszkusz2

  • Hozzávalók / 2 adag
  • 10 ek kuszkusz (bio)
  • 5 dl tej
  • 1teáskanál méz
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 2 db füge (fejenként, vagy 4 db aszalt sárgabarack apró kockára vágva)
    Elkészítés
    A tejet feltesszük a tűzre, és amíg felforr előkészítjük a hozzávalókat.
    A kuszkuszt, kókuszpelyhet, apróra vágott aszalt gyümölcsöt egy tálba rakjuk.
    Ha felforrt a tej, belekeverjük a mézet és ráöntjük a kuszkuszra. Egy lapostányérral lefedve legalább fél órára állni hagyjuk.
    A pihentetés alatt a kuszkusz magába szívja a tejet és megpuhul.
    Tálaláskor egy kanál savanykás lekvárt teszünk a tetejére.
    Én fahéjat, mazsolát, banánt, almát szoktam bele tenni és ha magunknak csinálom, akkor nem mézet, hanem xilitet. Gyerkőcnek inkább a mézet javaslom.

 

  • Kuszkuszsaláta

102_5835

Hozzávalók / 4 adag

  • 3 dl alaplé (húsleves)
  • 15 dkg kuszkusz
  • 1 teáskanál olívaolaj (vagy vaj)
  • 10 dkg sült pulykahús (maradék)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 0.5 közepes db kígyóuborka
  • 10 db fekete olajbogyó (magozott)
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 4 ek fehérborecet
  • 1 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
    Elkészítés
    A lilahagymát vágjuk nagyon apróra, tegyük az ecet, 1 ek olaj, só és bors keverékébe. Hagyjuk ebben állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük, így a hagyma íze lágyabb lesz.
    A levest forraljuk fel, vegyük le a tűzről, tegyük bele a kuszkuszt és 1 tk olajat. Lefedve (ez nagyon fontos) hagyjuk állni kb. 5-7 percig, amíg a kuszkusz megdagad.
    Az uborkát vágjuk negyedekre, a magos részét kaparjuk ki, és szeleteljük apró kockákra. Az olajbogyókat kockázzuk fel. A sült húst szintén kockázzuk vagy csíkokra szeljük.
    A puha kuszkuszt villával lazítsuk fel. A kuszkuszt, uborkát, kockára vágott sült hús maradékot és az olajbogyót keverjük össze az ecetes hagymával.
    Tálalás előtt fontos, hogy hagyjuk az ízeket érni.

Cukkinis-gombás kuszkusz feta sajttal

cukkinis-gombas-kuszkusz-feta-sajttal

Hozzávalók / 2 adag

  • 10 dkg kuszkusz (kb. fél bögre)
  • 10 dkg vékonyra szeletelt sonka
  • 1 kisebb cukkini
  • 250 g csiperkegomba
    fél kaliforniai paprika
  • feta sajt ízlés szerint
  • kevés vaj

  • citrombors
  • koriander

Elkészítés
A kuszkuszt leöntjük egyszeres mennyiségű forró vízzel, lefedjük, állni hagyjuk.
Ezalatt egy mély serpenyőben elkezdjük felolvasztani a vajat, közben beletépkedjük a sonkát, kicsit megpirítjuk.
A cukkinit megmossuk, apró(bb)ra felszeleteljük, hozzádobjuk a sonkához. A gombát szintén mossuk, karikázzuk, többihez tesszük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk korianderrel, hagyjuk kicsit összepárolódni. Ha már levet eresztett, nagy lángra kapcsoljuk, és elfőzzük alóla.
A kaliforniai paprikát apróra vágjuk, és a még éppen roppanós zöldségekhez adjuk.
Elzárjuk alatta a gázt, összeforgatjuk a kuszkusszal, végül tetszés szerinti feta sajtot morzsolunk rá.
Ezeken felül a kuszkuszt bármivel variálhatod. Semleges íze van, úgyhogy kiváló édes és sós verzióban is.

Jó főzőcskézést!

(receptek, képek: nosalty.hu)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.