Színes internet

Mert mindenki ismer jó sztorikat, és el is mesélik nekem, aztán én meg tovább juttatom nektek. Érdekes hely a játszóház. Azon felül, hogy minden náció képviselteti magát, nagyon érdekes emberek jönnek ott össze, akik érdekes történeteket mesélnek. Van, hogy a nagyvilágból, van, hogy a saját életükből. Most megpróbálom a személyes dolgokat objektivizálni, hogy ne legyenek benne felismerhető elemek az egyén számára, magyarul, hogy ne ismerjen se magára, se más őrá egy-egy történetben, esetleg, hogy az a valaki mesélte már ugyanezt a históriát. És megpróbálom hűen visszaadni azt a sok sztorit, amit meséltek nekem, amivel színesítették az én életem, és én megpróbálom színesíteni az internetet, és a ti életeteket.

 

forgó ajtó

A neten találtam ezt az érdekességet, és nem bírom ki, hogy ne tudassam veletek is, ámuljatok úgy, mint én. Azt tudtátok, hogy a forgó ajtót ki találta fel? Egy Theopilus Van Kannel nevű amerikai pasas. De nem ez az érdekes, hanem, hogy miért. Van Kannel még a nyolcszázas évek közepén született, akkor még egészen mást értettek etikett alatt. De nem csak ez volt más, másképp öltözködtek, máshogy éltek az emberek. Akkor kezdték el használni azokat az eszközöket, amelyek robbanásszerűen terjedtek el Világszerte, mint például a gőz hasznosítása hajókhoz, vonatokhoz, a robotika és más találmányok, melyeket a mai napig használunk, csak mi már egy jóval korszerűbb fajtáját ismerjük. Ez az ember, ez a derék amerikai viszont ki nem állhatta az etikett konzervatív elemeit, többek között azt, hogy a nőknek, mikor belépünk valahová, ajtót kell nyitni. Ezért, feltalált egy olyan szerkezetet, mely hasonló a lifthez, ám nem fel-le mozgást végez, hanem körköröst. Így, nem kell az ajtóhoz érni, csupán a hölgyeket magunk elé engedni. Kényelmes. Ma már más szerepe van a kényelem mellett ennek a megoldásnak, ma már egy-egy áruház inkább előkelőségből, sznobériából használja a forgó ajtót, mert ezzel mutatja a vásárlók felé, hogy minden igényt kielégít azzal, ha csak úgy besétálunk hozzá, és nem kell nyitni, zárni. Mindenesetre, köszönjük mr. Van Kannel, remek találmány.

manual revolving door

 

Ami egyszer befagy, az kétszer is befagyhat. 

Aki járt már Egyiptomban, ő tudja, milyen hőségek szoktak lenni egy-egy napon, vagy inkább évszakokban. Mindenfelé sivatag, és az a hőség, amit nemhogy mi, de még talán a hőségre szakosodott országok népei sem bírnak. Ott nem úgy megy ám, hogy kimegyek rövidgatyában, pólóban izzadni a főtérre, hosszú, otthonkás ruhákat kell hordani, hogy a Nap ne égesse szét a bőrünket. Engem mindig is izgatott ez az ország, hogy egyszer majd elutazom oda, micsoda kényelem lehet egyes részein, és azok a látnivalók. Ám a folyamatos harcok, és az a rekkenő hőség visszariaszt, hogy egyszer is lássam a híres piramisokat. És, amit egy ismeretterjesztő csatornán hallottam…el sem akartam hinni először, utána kellett néznem, és valóban, úgy ezer évvel ezelőtt feljegyezték, hogy olyan zord tél volt a Föld ezen részén, hogy befagyott ez a hatalmas folyó. Persze, biztos nem teljes jégpáncél terítette rá erős markát a Világ egyik legfontosabb folyójára. Inkább, úgy tudnám leírni, mint azok a jégtömbök, ami a Dunán is szokott úszkálni. Mindenesetre, mikor arról beszélünk, hogy kemény telek, nagyon meleg nyár, gondoljunk bele, mit élhetett át az az egyiptomi ember, aki átélte egy szezonon belül ezt a két állapotot. És mi lehetett a krokodilokkal? Ha már akkor is léteztek volna azok a háztartásbeli asszonyok, kik csak vásárolnak, és intézik a család ügyeit, biztos felárat fizettek volna egy jég által természetes úton elpusztult krokodil bőréből készült szép pár cipellőért.

02250018

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.